header banner
Default

De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo wordt geconfronteerd met een dreiging van een strop van 84 miljoen euro


FTX-malaise

De grootste cryptobeurs van Nederland, Bitvavo, dreigt voor 84 miljoen euro het schip in te gaan. Bitvavo leende een groot bedrag uit aan de Amerikaanse crypto-partij Genesis, maar dat zegt slechts 70 procent daarvan terug te kunnen betalen. Volgens Bitvavo hoeven klanten zich geen zorgen te maken. Eventuele verliezen zal het bedrijf voor eigen rekening nemen.

Bitvavo bracht 280 miljoen euro aan cryptomunten onder bij Genesis, een dochterbedrijf van de Digital Currency Group (DCG). 

Gedeeltelijk terugbetalen

VIDEO:

Door de malaise rondom de Amerikaanse cryptobeurs FTX kon Genesis de lening tijdelijk niet aflossen. FTX kwam afgelopen november in de problemen, nadat er zo'n 10 miljard dollar (9,31 miljard euro) zoek bleek te zijn. Topman Sam Bankman-Fried is inmiddels opgepakt op verdenking van fraude en witwassen. Doordat FTX niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen, raakten ook andere partijen in de problemen, zoals DCG.

Nu heeft dat bedrijf Bitvavo aangeboden om 70 procent van de uitgeleende 280 miljoen terug te betalen, meldt Bitvavo op hun eigen website. De overige 30 procent, zo'n 84 miljoen euro, staat nog ter discussie. Genesis wil slechts een gedeelte ervan terugbetalen binnen een voor Bitvavo acceptabele termijn, aldus de cryptobeurs.

Lees ook: Cryptobeurs Bitvavo mogelijk voor 280 miljoen het schip in

Bitvavo noemt dit in het bericht op hun website 'niet acceptabel'. Volgens hen heeft moederbedrijf DCG voldoende middelen voorhanden om het hele bedrag terug te betalen.

Verder benadrukt Bitvavo dat de situatie met Genesis en DCG geen invloed heeft op haar klanten. Die kunnen op elk moment al hun tegoeden opnemen. "Bitvavo staat garant voor het uitstaande bedrag en heeft daarmee het risico van haar klanten overgenomen." Bitvavo heeft naar eigen zeggen voldoende eigen vermogen en kredietmogelijkheden voor.

"Wij zijn momenteel nog steeds in onderhandeling met DCG om ervoor te zorgen dat we 100 procent van het uitstaande bedrag terugkrijgen", zegt een woordvoerder van Bitvavo. "Wij hebben het vertrouwen dat er een oplossing kan worden gevonden naar tevredenheid van alle betrokkenen."

Vertrouwen op een oplossing

VIDEO:

In het bericht op de site deelt Bitvavo ook het standpunt van mede-schuldeiser Gemini. Die cryptobeurs beschuldigt Genesis en diens topman Barry Silbert van misleiding en fraude. Om tot een oplossing te komen, zou Silbert het veld moeten ruimen als ceo, stelt Gemini. 

Het is onduidelijk of Bitvavo dezelfde mening is toegedaan. 

In een uitgebreide blogpost over de schulden van DCG gaat het bedrijf niet in op het geld dat nog terugbetaald moet worden aan Bitvavo. DCG reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Sources


Article information

Author: Bridget Hood

Last Updated: 1704239161

Views: 1024

Rating: 4.4 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Bridget Hood

Birthday: 1937-07-06

Address: 025 Weber Mountain Suite 023, North Jameston, SC 15575

Phone: +3641511679320023

Job: Article Writer

Hobby: Tea Brewing, Animation, Traveling, Orienteering, Playing Guitar, Dancing, Drone Flying

Introduction: My name is Bridget Hood, I am a Colorful, irreplaceable, audacious, Precious, receptive, accessible, intrepid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.